úterý 19. srpna 2014

Oslovujeme pátým pádem

Pátým pádem oslovujeme. Platí to i obráceně. Oslovujeme pátým pádem.

Každý z nás při oslovení křestním jménem použije 5. pád: Petře, Pavle, Hynku, Viléme, Jarmilo. Jak je to ale při oslovení příjmením? Vzpomeňme si, kolikrát už jsme slyšeli nebo sami řekli Pane Novák, Pane Adamec, Pane Arbes. To je ale chyba.

V češtině musíme vždy oslovovat 5. pádem. Oslovení 1. pádem je chybné i neslušné. Jmenuje-li se někdo Novák, oslovujeme ho pane Nováku.

Platí to i v písemné komunikaci. Například v osobním dopise budeme oslovovat vždy 5. pádem: Vážený pane Nováku, Vážený pane Boučku, Vážený pane Hlavso. Platí to ale i v komunikaci ústní. Představí-li se nám někdo jako Dvořák, budeme ho oslovovat pane Dvořáku.

Někdy si nemusíme být tvarem 5. pádu zcela jistí. U některých jmen jsou spisovné tvary dva, například pane Němče i pane Němci, pane Ševče i pane Šveci (u podstatného jména švec, které není vlastním jménem, je v 5. pádě tvar jediný - ševče). V některých případech nám pomůže přechýlené příjmení manželky nebo jiné ženy z rodiny člověka, kterého oslovujeme. Pokud se jeho manželka jmenuje Švecová, bude pan Švec zvyklý na oslovení pane Šveci.

U ženských příjmení je situace jednodušší. Většina z nich má přechýlenou podobu s příponou -ová nebo tvar přídavného jména (Zelená). Tato příjmení se skloňují jako přídavná jména v ženském rodě a s 5. pádem nebývá problém. Oslovujeme paní Nováková, paní Zelená

Někdy má žena příjmení nepřechýlené, jeho tvar je shodný s příjmením mužským. Takové příjmení je nesklonné. Paní Adams, Kaspersky, Svoboda budeme oslovovat paní Adams, paní Kaspersky, paní Svoboda. Ztrácíme zde možnost poznat z tvaru slova jeho pád. To může činit problém ve srozumitelnosti textu. Třeba ve větě Adams porazila Kaspersky není jasné, kdo koho porazil. V těchto případech je vhodné volit přesnější vyjádření typu běžkyni Adams porazila její soupeřka Kaspersky.

Na závěr se podívejme na malou ukázku:


Pane starosto pantáto Bušku – tu je punč.
...
Stále zdraví, pane Václave!

Ladislav Stroupežnický. Naši furianti.


Oslovujte 5. pádem a s úsměvem.

Líbil se Vám článek? Napište komentář a dejte mu like.

3 komentáře:

  1. Bohužel, většinová populace toto nepoužívá.

    OdpovědětVymazat
  2. Občas někoho slyším oslovovat 1. pádem - např. pane Němec, pane Švec apod.

    OdpovědětVymazat
  3. jak oslovím pána s příjmením Štecher, Šperger, apod. Děkuji

    OdpovědětVymazat