pondělí 1. září 2014

Co je nejoptimálnější? Nesmysl.

Slyšeli jste už, že je něco nejoptimálnější nebo nejideálnější? Co jste si přitom představili? Že je to nejlepší, nebo že mluvčí neumí používat cizí slova?


Pojďme se podívat, co znamená optimální a ideální a co by mohlo být nejoptimálnější a nejideálnější.

Slovo optimální pochází z latiny a má původ ve slově optimus. To je třetí stupeň přídavného jména dobrý:



stupeňčeskylatinsky
1.dobrýbonus
2.lepšímelior
3.nejlepšíoptimus



Optimální je tedy nejlepší. Slovem nejlepší vyjadřujeme, že člověk nebo věc má míru dobrých vlastností nejvyšší ze všech.

Co pak může být optimálnější, tedy lepší než nejlepší? Jen to, co má míru dobrých vlastností vyšší než nejvyšší. Vyšší než nejvyšší je ale nesmysl. Když je něco nejvyšší, nic jiného už vyšší být nemůže. Pak by to nejvyšší ve skutečnosti nebylo nejvyšší.

Stejný nesmysl je optimálnější. Je-li něco lepší než nejlepší, pak to nejlepší prostě není nejlepší.

Nejoptimálnější by pak bylo to, co má míru dobrých vlastností nejvyšší z nejvyšších. Nejvyšší však může být jen jeden ze všech.

Podobné je to se slovem ideální. To označuje prvek, který nejvíce odpovídá našim představám.

Ideálnější by potom bylo to, co našim představám odpovídá více než to, co jim odpovídá nejvíce. A co je nejideálnější? Zkuste si to zformulovat sami.

Spojení nejlepší z nejlepších má význam jako nadsázka je správně použito například tam, kde vybíráme z velkého množství a chceme zdůraznit, je vybraný prvek je opravdu a zaručeně nejlepší:

Do výcvikového střediska kosmonautů se dostanou jen nejlepší piloti. Do vesmíru se ale podívají jen ti nejlepší z nejlepších.

Zde ale musíme mít na paměti, že jde opravdu o záměrnou nadsázku a stylistickou zkratku. Ta zdůrazňuje, že ti, kteří se podívají do vesmíru, jsou vybírání pečlivě a z velkého množství. Bez použití nadsázky by vyjádření znělo takto:

Do výcvikového střediska kosmonautů se dostanou jen nejlepší piloti. Do vesmíru se ale podívají jen ti nejlepší ze cvičených uchazečů.

Nebo lépe:

Do výcvikového střediska kosmonautů se dostanou jen velmi dobří piloti. Do vesmíru se ale podívají jen ti nejlepší.

Ani zde ale nepoužijeme slovo nejoptimálnější.

Dalším místem,  kde může být něco lepší než nejlepší, je samozřejmě reklama:

Náš výrobek je lepší než ty nejlepší výrobky.

Jistě najdete podobných příkladů více.

Diskuse o používání slov nejoptimálnější a nejideálnější trvá už několik desetiletí. Její začátek odpovídá době, kdy se na školách přestala učit latina. Od té doby stále více lidí nemělo možnost se význam některých cizích slov naučit ve škole. Odvozují ho jen z kontextu slyšeného a čteného projevu. Někteří lidé použití slov nejoptimálnější a nejideálnější obhajují. Nebylo by ale spravedlivé je kritizovat. Pokud jejich vzdělání není optimální, není jejich znalost cizích slov ideální.

Líbil se vám článek? Dejte mu like a napište komentář.

5 komentářů:

  1. Článek má logiku (Y)

    OdpovědětVymazat
  2. tak tedy nejideálnější = "úplně nejvíc 'nejlepšejší' právě teď a navždy" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Váš komentář je výborný - vlastně „nejvýbornější“ :-)

      Vymazat
    2. je ideální ale možná se najde ideálnější :D :D :D

      Vymazat
  3. Jen průměrný člověk se spokojí s ideálem a optimem. Jazyky se desítky let vyvíjejí a autor toho článku by se měl zamyslet. :-)

    OdpovědětVymazat